Benodigdheden voor 2/3 personen
- 1 kopje water
- 1/2 kopje suiker
- 1 fijngesnipperde ui
- 1 theelepel bakgember
- 2 gesnipperde teentjes knoflook
- 1 eetlepel ketjap
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 2 theelepels sambal oelek
- 1 eetlepel tapiokameel
- 500 gram varkensfilet in dunne plakjes gesneden
- 1 potje atjar tjampoer
Bereiding
Doe in een steelpan het water, suiker, ui, bakgember, knoflook, ketjap, tomatenketchup en sambal oelek. Laat dit al roerend zachtjes verwarmen. Vermeng de tapiokameel met een scheutje water en doe al roerend bij de saus totdat de saus wat dikker (stroperig) wordt. Intussen bak je de varkensfilet in een grillpan (circa 7 minuten) tot ze gaar zijn. Doe vervolgens op een platte schaal de atjar tjampoer, het vlees en daar overheen de saus. Eet dit met witte rijst of nasi.
Tip
Met deze zoet pittige saus kun je goed variëren. Ik gebruik het bijvoorbeeld ook over de foe yong hai of bij de borrel, over de Indonesische gehaktballetjes of pangsit goreng. Variaties genoeg.