Voor circa 4 personen
Benodigdheden voor de kip en marinade:
- 3 eetlepels geraspte verse gember
- 4 grote tenen knoflook geperst
- 750 gram kippendijfilet
- 250 ml Griekse yoghurt (dikke yoghurt)
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels garam masala
- Chilipoeder, net zo pittig als je wilt
Voor de saus:
- · 1 ui grof gesnipperd
- · 2 tenen knoflook gesnipperd
- · Klein bosje verse koriander gesnipperd
- · 2 theelepels korianderpoeder
- · 1 theelepel garam masala
- · ½ theelepel komijnpoeder
- · Flinke snuf kaneel
- · ½ theelepel gerookte paprikapoeder
- · 1 blik tomaten van 400 gram
- · 1 kippenbouillonblokje
- · 1 blik kokosmelk van 400 gram
- · Sap van een citroen
- · Olijfolie
Bereiding:
Voor de marinade: Halveer de kippendijen of laat ze heel. Wrijf ze in met de geraspte gember en geperste knoflook. Laat de kip nu 2 uur afgedekt marineren in de koelkast. Roer na 2 uur de yoghurt los en voeg 1 theelepel zout toe. Pak een steelpannetje en zet op laag vuur. Doe 2 eetlepels olijfolie met de garam masala in de pan. Als het lekker begint te ruiken aan de yoghurt toevoegen. Roer de yoghurt goed door en voeg nu de kip uit de koelkast toe en zoveel chilipeper als je durft. Kneed dit goed door en laat de kip een paar uur, maar liefst een halve dag, marineren in de koelkast (een hele dag mag natuurlijk ook).
Laat de kip op kamertemperatuur komen als je de saus gaat maken.
Voor de saus:
Verwarm de olijfolie in een diepe braadpan en voeg de knoflook, uien en verse koriander toe. Bak het geheel in circa 10 minuten zacht. Zet, als de uien zacht zijn, het vuur naar middelhoog. Voeg de korianderpoeder, garam masala, komijnpoeder, snuf kaneel, en gerookte paprikapoeder toe. Roer door. Giet nu het blik tomaten bij de kruiden in de pan samen met het bouillonblokje en 150 ml water. Roer door en breng aan de kook. Laat 5 minuten op zacht vuur koken. Roer daarna de kokosmelk erdoor. Laat dit ongeveer 15 a 20 minuten koken op zacht vuur.
Haal de stukken kip uit de marina en schud ze een beetje uit. Leg ze op een bord. Doe een scheutje olie over de kip en leg ze daarna in een hete grillpan. Draai de kip geregeld en bak tot de stukken gaar zijn. Voeg de kip daarna toe aan de saus en roer eventueel een lepel Griekse yoghurt door de saus. Proef en breng op smaak met zout en peper.