Pilaf met wilde paddenstoelen

Benodigdheden voor 4 personen

  • 300 gram basmatirijst
  • 250 gram wilde paddenstoelen (cantharellen, oesterzwammen etc.)
  • 250 gram champignons
  • 5 eetlepels raapzaadolie
  • 30 gram boter
  • zout
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 laurierblad
  • 1 kaneelstokje
  • 2 grote uien in ringen
  • 6 tenen knoflook in plakjes
  • ½ theelepel verse peper
  • 1 ½ theelepel garam masala
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 6 dl hete groentebouillon
  • 25 gram verse dille
  • 2 citroenen in partjes

Bereiding:

Snijd de paddenstoelen en champignons in dikke plakjes. Doe 1 eetlepel olie en 10 gram boter in een grote koekenpan met deksel en zet op hoog vuur. Voeg als de olie heet is en de boter schuimt een derde van de paddenstoelen toe. Maak hem niet te vol, dan worden de paddenstoelen gestoomd en niet gebakken. Laat ze 1 minuut bakken zonder te roeren en schep ze dan om. Bestrooi ze als ze mooi gekleurd zijn met zout en peper en stort ze op een schaal. Gebruik voor de volgende twee porties paddenstoelen steeds evenveel olie en boter. Zet opzij.

Doe in dezelfde pan 2 eetlepels olie en zet hem op halfhoog vuur. Voeg als de olie heet is komijnzaad, venkelzaad, laurier en kaneelstokje toe. Roer 1 minuut en doe de ui erbij. Fruit ze circa 15 minuten tot ze gaar en gekarameliseerd zijn.

Voeg nu knoflook, zwarte peper, garam masala, chilipoeder en 1 ½ theelepel zout toe en roer goed. Roer de rijst door de specerijen in de pan. Giet de bouillon erbij, breng aan de kook, sluit de pan en zet het vuur helemaal laag. 

Kook de rijst gaar in circa 20 minuten. Voeg de paddenstoelen toe en schep ze door de rijst. Sluit de pan en laat ze nog 10 minuten garen.

Haal de dillenaaldjes van de takjes en strooi ze over het gerecht. Geef er citroenpartjes bij om over de rijst uit te knijpen.

TERUG

2 gedachten over “Pilaf met wilde paddenstoelen

  1. Wat een ontzettend lekker recept is dit. De kruiden te samen met de paddenstoelen geef zo’n bijzondere smaak aan het gerecht.
    Hier gaan we vaker van smullen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *