Benodigdheden voor 6 tot 8 personen
- 1 tl venkelzaad
- 2 kabeljauwfilets van 600 g elk (of 6 van 180 g) met vel, zonder schubben of graten
- Een stuk van 200 g knapperig wit brood
- 4 tenen knoflook
- ½ blikje ansjovis (in olie)
- 140 g zongedroogde tomaatjes in olie
- Klein bosje verse basilicum
- ½ verse rode Spaanse peper
- 40 g Parmezaanse kaas
- 1 citroen
- Balsamicoazijn
- Een paar takjes verse rozemarijn
- Een paar takjes verse tijm
Bereiding
Doe een paar flinke scheuten olijfolie in een grote braadslede, strooi er wat zout en peper en het venkelzaad bij, wrijf er de kabeljauwfilets mee in en leg ze op het vel . Besprenkel ze met olijfolie en zet ze 5 minuten in het midden onder de grill terwijl je het smeersel voor het korstje klaarmaakt. Snijd het brood in grove stukken en doe ze in de keukenmachine. Hak ze fijn, doe er met draaiende motor 2 gepelde tenen knoflook en een paar drupjes olie uit het blikje ansjovis bij, en doe het kruimelige mengsel in een kom. Doe de helft van het blikje ansjovisfilets met de uitgelekte zongedroogde tomaatjes, 2 tenen gepelde knoflook, basilicum, Spaanse peper (zonder steeltje) en het stuk Parmezaanse kaas in de lege keukenmachine. Rasp er met een fijne rasp de schil van de citroen bij en knijp de vrucht uit. Schenk er een paar scheutjes balsamicoazijn bij en hak alles tot een fijne pasta. Schraap tijdens het hakken een paar keer de rand van de kom schoon. Haal de vis uit de oven. Schep een dikke laag van het mengsel op de filets en strooi er het broodkruim over. Sprenkel een klein beetje olijfolie over de takjes rozemarijn en tijm, leg ze op de filets en zet ze nog 10 minuten in het midden onder de hete grill tot ze mooi goudbruin en lekker krokant zijn. Haal de kabeljauwfilets als het korstje mooi goudbruin en krokant is uit de oven en zet ze samen met de kom erwtenpuree op tafel.
Oorsprong van dit recept: Jamie in 30 minuten.
Tip
Lekker bij dit gerecht is de tartaarsaus en een broccoli-erwtenpuree met munt, ook van een recept van Jamie Oliver.