Benodigdheden voor 4 personen
- 500 gr magere runderlappen
- 2 el dijonmosterd
- 50 gr boter
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tenen, fijngesneden
- 1 el bloem
- 300 ml bruin bier, bijvoorbeeld Leffe bruin of La Trappe dubbel
- 1 vleesbouillonblokje
- 1 laurierblad
- 2 el azijn
Bereiding
Snijd het vlees in kleine blokjes. Doe in een schaal, schep om met de mosterd en bestrooi eventueel met zout. Verhit de boter in een dikke braadpan en bak het vlees in delen in 3 minuten rondom goudbruin. Neem met een schuimspaan uit de pan, laat het bakvet in de pan. Fruit de ui en knoflook 3 minuten op laag vuur in het achtergebleven bakvet. Voeg de bloem toe en bak al omscheppend 1 minuut mee. Voeg het bier, het bouillonblokje, 100 ml water, het laurierblaadje en de azijn toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat 3 minuten koken. Voeg het vlees toe en zet de pan op het laagste pitje. Laat de stoof 5 uur sudderen. Haal na 5 uur de deksel van de pan en laat de saus even inkoken. Verwijder het laurierblad en breng de stoof op smaak met peper en zout.
Serveer de Vlaamse stoof traditioneel met dikke Belgische frites.