- 300 gram rijst
- 50 gr ongezouten roomboter
- 50 gr bloem
- 1 ui gesnipperd
- 1 rode paprika in blokjes
- 1 groene paprika in blokjes
- 2 stengels bleekselderij in schijfjes
- 200 gram Okra in plakjes gesneden
- 6 teentjes knoflook in plakjes
- 3 Catalaanse worstjes in stukken gesneden
- 3 Laurierblaadjes
- 1 el cajunkruiden (liefst zelfgemaakt)
- Wat druppels tabasco
- 1 tl Kurkuma
- 1/2 liter kippenbouillon (Liefst zelfgemaakt)
- 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
- 400 gr gamba’s gekookt, gepeld en schoongemaakt
- 1/2 bosje tijm alleen de blaadjes
- 1 kipfilet in blokjes
- 1 flinke handvol peterselie
Bereiding
Smelt de boter in een diepe pan en voeg hier de bloem aan toe. Bak de roux zo’n 15 – 20 minuten (niet schrikken dit moet echt) tot hij de kleur van pindakaas heeft gekregen.
Voeg vervolgens de ui, paprika’s en bleekselderij toe en bak de groenten mee tot de paprika zachter wordt.
Doe de knoflook, worst, kip, tijm en laurierblaadjes in de pan. Bak het geheel al omscheppend mee tot de knoflook goed begint te geuren.
Voeg dan de cajunkruiden, orka, tabasco en kurkuma toe. Schenk de kippenbouillon en tomatenblokjes in de pan. Roer goed door en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus 20 minuten zachtjes doorkoken en indikken.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Doe na 20 minuten de gamba’s in de pan. Breng het geheel weer aan de kook, draai het vuur laag en kook de gamba’s 10-15 minuten mee tot ze volledig gaar zijn.
Breng het gerecht desgewenst op smaak met peper en zout en garneer met verse peterselie. Serveer de Gumbo met gekookte rijst.