Benodigdheden voor 4 personen
- 400 gram gemengde paddenstoelen (kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitakes)
- 2 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 100 gram rauwe ham, bijvoorbeeld serranoham
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 1 el vers gehakte rozemarijn of 1 tl gedroogd
- 1 l kippenbouillon van tablet
- 300 gram witte bonen (pot of blik), uitgelekt en afgespoeld
- Zout en versgemalen peper
Voor de crostini:
- 4 plakken ciabatta
- 3 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook, geperst
Bereiding
Borstel of veeg de paddenstoelen schoon. Halveer de kastanjechampignons, snijd de oesterzwammen in brede repen en de shiitakes eventueel iets kleiner. Bestrijk voor de crostini het brood aan beide kanten met olijfolie waaraan de knoflook is toegevoegd.
Verhit de olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui en ham reepjes 2 minuten. Voeg de knoflook en rozemarijn toe en bak nog 2 minuten. Schep de paddenstoelen erbij, giet de bouillon erop en kook de soep zachtjes 5 minuten. Verwarm de ovengrill. Meng de bonen door de soep en verwarm zonder te koken. Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg de broodsneetjes onder de ovengrill en rooster ze licht aan beide kanten. Serveer ze bij de soep.
Tip
Voeg wat laurierblaadjes aan de soep en verwijder ze voor het serveren.
Bestrooi de crostini met geraspte Parmezaanse kaas.