Benodigdheden voor 4 personen
- 3 el olijfolie
- 3 tenen knoflook
- 2 kleine potten witte bonen a 330 gram
- 1 tl verse of gedroogde tijm
- 1 tl bonnenkruid
- 1 liter kippenbouillon (tablet)
- 1 rode ui, in dunne plakjes
- 1 tl balsamicoazijn
- 6 plakjes ontbijtspek
- zout en vers gemalen zwarte peper
Bereiding
Verhit in een soeppan 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de knoflook 1-2 minuten zachtjes aan. Voeg de witte bonen met vocht en een 1/2 theelepel tijm toe en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat de soep ca 10 minuten zachtjes pruttelen. Schep in een kom 1 eetlepel olijfolie, de ui, balsamicoazijn en 1/2 theelepel tijm door elkaar. Spreid het uimengsel uit op een ingevet bakblik en leg de plakjes spek ernaast. Schuif het bakblik ca 10 cm onder de hete grill. Rooster de uien in ca 5 minuten mooi bruin en gaar, schep ze tussendoor een keer om en laat de plakjes spek knapperig bruin worden. Laat de plakjes spek uitlekken op keukenpapier. Pureer de soep met de staafmixer tot hij mooi glad gebonden is. Breng op smaak met zout en peper. Schep de witte bonen-knoflooksoep in voorverwarmde kommen en verdeel de geroosterde ui erover. Breek de plakjes spek in stukken en strooi ze over de soep.